9 mei 2022 – Als je bent uitgekeken op je baan, kan ander werk gaan zoeken een prima strategie zijn. Maar wat als het aanvoelt als een te grote stap, die je je niet kunt permitteren? Bijvoorbeeld, omdat je een loopbaanstap onzekerheid over je inkomsten geeft, terwijl je kostwinner bent. Of het ontbreekt je aan energie om op zoek te gaan, waarvan je niet zou weten waar je dat vandaan zou moeten halen. Het is nu al een hele krachttoer om jezelf staande te houden, zowel op het werk als privé. Toch is niets doen geen optie. Volg dan toch je hart! En ga een nieuwe verbinding aan met je werk.

Je kunt meer dan je denkt

Te veel stress is beroepsziekte nummer 1, schrijft bedrijfsarts Peter Ribbens (2019) in zijn boek “Stress te lijf met energie”. Als je niet goed in je vel steekt, dan kun je er ziek van worden. De kans is groot dat je omvalt, als je je van vrij weekend naar vrij weekend sleept. En het kost ook veel moeite om weer te herstellen. Terwijl je dit kunt vermijden. 

“Wie goed voor zichzelf zorgt, is een geschenk voor de ander”

– Centrum voor Zijnsoriëntatie

Hoe eerder je ingrijpt, hoe sneller herstel mogelijk is. Het begint met zelfregie: door zelf het stuur in handen te nemen houd je greep op je levenssituatie thuis, in je werk en in je vrije tijd. Bij te veel stress, als het tegenzit privé of in je werk, of als je met jezelf in de knoop raakt. Voorkomen zou nog mooier zijn. En weet je wat? Je kunt meer dan je denkt. De positieve uitwerking op jezelf straalt bovendien door naar je omgeving. 

Passie en plezier zijn onmisbaar

Zonder passie en plezier wordt je werk een alledaagse sleur, die veel energie kost ook al heb je dat misschien niet direct in de gaten. Je herkent de signalen wel: ’s ochtends heb je moeite om uit bed te komen, je concentratie is allang niet meer wat het geweest is en misschien heb je ook wel snel een kort lontje. Je bent in een vicieuze cirkel belandt en het is moeilijk om eruit te stappen. Juist dan is het belangrijk om het anders te gaan doen. 

“Als je doet wat deed, 

dan krijg je wat je kreeg”

Dat doe je door je opnieuw te verbinden met de passie en het plezier, die zich ergens in jou nog steeds verborgen houden. Het zijn de onmisbare energie-opladers die je nodig hebt om je werk voluit te kunnen doen en vrijuit in het leven te kunnen staan. Je opent er mogelijkheden mee, die je nu misschien nog niet kunt bedenken. Een beetje avonturiersgeest is wel vereist. En echt, een klein beetje is voldoende. Je kunt met kleine stappen experimenteren en zo inzichten opdoen, die je steeds verder helpen.  

Het is juist anders, dan we vaak denken

We hebben het vaak over passie en plezier, als iets dat ons werk ons geeft. En waar je naar op zoek moet gaan, als je het kwijt bent. We denken dat werk ons passie en plezier geven. Maar het is juist andersom: jij geeft passie en plezier aan je werk! Ze zijn namelijk uniek en aan jou verbonden. Ze horen bij jou en niemand anders. Niemand kan jouw passie en plezier leven. Dat kun alleen jij. 

Vertel eens: wat is jouw vonk?

Het is gaat erom dat je de vonk van je passie en plezier weer nieuw leven inblaast. Aan jou is het de eer om deze uitnodiging aan te nemen. De volgende stappen helpen je erbij:

(1)  Laat alle belemmerende overtuigingen gaan

(2)  Maak contact met je kernwaarden, dat wat écht belangrijk voor je is.

(3)  Maak contact met dat vuurtje in jou, dat zo graag aangewakkerd wil worden 

(4)  Maak voor jezelf helder, waarom dit alles zo belangrijk voor je is

(5)  Beschrijf dit alles in je eigen woorden die bij je passen en inspirerend zijn.

(6)  Voel waar de energie van passie en plezier weer gaat stromen

(7)  Neem dit iedere dag mee naar je werk. 

Finishing touch

De laatste stap is natuurlijk de finishing touch: dat je er letterlijk werk van gaat maken en ernaar gaat leven. Zodra je je bewust wordt van je innerlijk vuurtje, laat het zich namelijk niet meer doven. Het gaat zich roeren. Als je goed oplet, dan ga je merken. Dat kunnen subtiele dingen zijn. Soms ook toont jouw vonk zich krachtig, omdat het ineens zo heel helder is wat je te doen staat dat je ervoor gaat staan en ernaar handelt.

Heb je daar ander werk voor nodig?

Dat kan, maar dat hoeft dus niet. Er gebeurt namelijk ook iets anders, zodra je contact maakt met de passie en het plezier die uniek voor jou zijn en waarvan jij gaat stralen. Vanuit een vernieuwd bewustzijn ga je anders waarnemen. Je gaat kansen zien, waar je eerst alleen nog maar beren op de weg zag. Het wordt ineens de moeite waard om daarop in te spelen.

Bovendien gaat je omgeving anders naar je kijken.

Ze zien dat je innerlijk straalt en dat werkt aanstekelijk. Je maakt ook iets los, waardoor ook anderen voelen kriebelen. Er gaat energie stromen en dat maakt het werken ineens weer een stuk plezieriger.

En mocht het dan echt zo zijn, dat je echt niet tot je recht komt op de plek waar je nu zit, dan vertrek je in ieder geval vanuit een stevig basis. Die vanuit je hart.

Vastzitten en niet loskomen

Lukt het je niet om los te komen uit de vicieuze cirkel van energieverlies? Blijf vastzitten en kom je er niet uit? Lees dan mijn e-book Ontdek in 7 stappen je verborgen potentieel. De oplossing ligt namelijk in elk probleem verborgen. 

Publicatiedatum: 04 mei 2022

Laatst bijgewerkt op: 04 mei 2022

Image by 2023852 from Pixabay