Mijzelf in dienst van de ander stellen. Dat werd langzaamaan mijn tweede natuur. Nu durf ik steeds meer uit te komen voor mijn eigenheid. 

Jarenlang was ik werkzaam als beleidsadviseur bij een overheidsorganisatie met boeiende, maar ook complexe besluitvormingsprocessen. Gewend als ik ben om flexibel in te spelen op nieuwe situaties vervolmaakte ik mijn aanpassingsvermogen tot in de finesses. Dat werd zwaar op de proef gesteld tijdens een zware reorganisatie. Deze bracht niet wat het beloofd had te brengen. Diverse collega’s vertrokken, al dan niet uit eigen keuze. 

Voor mij kwam het keerpunt in 2019 tijdens een teambijeenkomst. Onze kersverse interimmanager kwam terug met een boodschap van het managementteam. De nieuwe directeur, zo zei hij, had een plan. Of we direct er mee aan de slag wilden gaan. En onze teamvisie en strategie, die hij er zou presenteren? Dat was nu niet aan de orde. Ineens werd het mij zo helder, dat ik het in elke vezel van mijn lijf voelde. Hier doe ik niet meer aan mee. Ik koos mijn eigen weg en voelde me steviger staan dan ooit. 

Alle lessen van persoonlijke bewustwording en groei van de jaren daarvoor kwamen in dat besluit bij elkaar. 

Ik bouw nu iedere dag aan mijn droom om mensen te leren hoe ze gezond kunnen omgaan met weerstand en sluimerende of vastgelopen conflicten op de werkvloer. Zodat ze weer vol passie, plezier en hernieuwde energie hun eigen weg leren gaan, of dat nu binnen of buiten de organisatie is. Het voelt bijzonder, dat ik daar een bijdrage aan mag leveren. Het fijnste is, dat ik daarin steeds meer durf te laten zien wie ik ben en wat ik te bieden heb. Ondanks alle beperkingen blijkt er zoveel meer mogelijk te zijn dan ik voor mogelijk had kunnen houden. Als ik er maar voor open sta. En dit is nog maar het begin.

MIJN VISIE

De kracht en richting van de wind kan ik niet veranderen, wel de stand van mijn zeilen. 

Bij ongezonde stress en burn-out speelt er op de werkvloer vaak een sluimerend of vastgelopen conflict op de achtergrond dat onbesproken blijft, omdat niemand het durft aan te gaan. Meestal delft degene die het laagst in de hiërarchie zit het onderspit en komt (zwaar) ziek thuis te zitten. Mediation biedt een uitweg, maar neemt niet de bitterheid weg. Want het arbeidsconflict blijft sudderen als tenminste niet een van de twee partijen het conflict leert zien als een weg naar persoonlijke groei, die hem of haar in staat stelt om een stap te nemen buiten de veilige haven van de gevangenis waarin het conflict de partijen gevangenhoudt. 

Wat het besluit ook is, blijven of weggaan, het gaat om de grondhouding en de wijze van omgaan met weerstand.

Ik heb geleerd dat me niet afhankelijk opstellen de enige manier is om te groeien naar een gezonde situatie. Dat betekent verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen aandeel in ongezonde situaties. En onderkennen wat mij te doen staat en daarin actie te ondernemen. Het mooie van dat alles is: er is geen beweging van de andere partij voor nodig. Wel moed om zelf in beweging te komen en daar de vruchten van te plukken. Ik heb zelf in de hand hoe ik in mijn werk en leven en als dat niet nog (of alweer) niet op een gezonde manier lukt, dan kan ik of iemand mij dat leren.

WAT JE OVER MIJ MOET WETEN

Wie met mij gewerkt heeft weet dat ik situaties altijd vanuit nieuwe invalshoeken benader. Dan lukt het niet meer om ernaar te kijken als voorheen. En dat is juist te bedoeling. Ik kan streng en vasthoudend zijn, altijd vanuit zachtheid. Ik voel feilloos aan waar een opening is, hoe klein ook, die toelaat dat energie weer kan gaan stromen. En er is bij mij altijd humor, net of juist als het zwaar voelt. De essentie toont zich meestal woordeloos, dat is waar ruimte voor verandering ontstaat.

DIT IS TYPISCH ALETTE

  • Ongelofelijk trots op de prachtvrouwen die mijn dochters zijn
  • Heel dankbaar met de liefde ik in mijn leven gevonden heb
  • Bomen en bos in mijn omgeving zijn een must
  • Het liefst kook ik met groenten uit eigen tuin
  • Muziekgenieter, allerlei stijlen
  • Als er swingende tonen klinken, kan ik niet stil blijven staan
  • Al tijden kijk ik geen tv meer, en dat bevalt heel goed
  • Mijn leeshonger is soms niet te stillen, dan lees ik meerdere boeken tegelijk. 

SPREEKT DIT JE AAN?

Lees je dit, en is het JA, ik wil meer weten? Klik dan op onderstaande knop en stel je vraag. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op!