In een burn-out belanden, overspannen raken, regelmatig last van stress … je zit er niet op te wachten. En toch gebeurt het, sluipend of ineens. Je voelt je opgebrand. Je kunt geen energie of motivatie meer vinden voor je werk. Of je voelt dat je er tegen aan zit. Dan wordt het hoog tijd om goed voor jezelf te gaan zorgen.

Leren omgaan met stress kun je zien als een uitnodiging tot persoonlijke groei. Dat gaat gepaard met groeipijnen. Dat voelt niet lekker, maar het is de moeite waard. Omdat je jezelf op een nieuwe manier leert kennen.

Overspannen of burn-out

Burn-out is een vorm van extreme uitputting, veroorzaakt door langdurige overbelasting. Oftewel: je hebt veel taken op je bordje, maar niet de energie om deze te vervullen. Je draaglast is groter dan je draagkracht. Wanneer dit te lang duurt, dan raak je volledig uitgeput. Overspannen zijn gaat vooraf aan een burn-out.

Signalen

Je raakt niet zomaar overspannen of burn-out. Er zijn signalen waaraan je kunt herkennen of je je in de gevarenzone begeeft. Stress kan op verschillende manieren tot uiting komen, omdat elk mens uniek is. Lees hier meer over de signalen.

Neem de tijd

Tijd en ruimte nemen voor jezelf is belangrijk voor je, vooral in je herstelproces. Het heeft doorgaans lang geduurd voordat je overspannen of burn-out raakte. Je lichaam is fysiek ontregeld geraakt. Emotioneel ben je in verwarring. Daardoor kun je niet meer zomaar terugschakelen naar je oude energieniveau. Het duurt een tijd voordat je energiebatterij weer opgeladen is.

Werk aan jezelf

Gebruik deze periode om aan jezelf te werken. Observeer jezelf en neem waar. Wees je bewust van je functioneren, je emoties en je overtuigingen. Ontdek je eigen mogelijkheden om te werken aan je herstel.  Uit balans raken kan een ingrijpende ervaring zijn. Maar het kan je ook helpen om een brug te slaan naar een nieuw begin. Sterker in je schoenen en dichter bij je eigen kern.

Waarom coaching bij stress

Coaching geeft je inzicht in je stressbronnen. Je leert anders omgaan met stress, waardoor je minder stress ervaart. Zo kun je voorkomen dat je overspannen of burn-out raakt. Coaching geeft je ook inzicht in je hulp- en energiebronnen en hoe je deze kunt benutten. Je vergroot zo je stressbestendigheid.

Ben je overspannen of zit je al in de burn-out dan helpt coaching de gevolgen ervan te beperken door een sneller herstel. Coaching bij burn-out is altijd aanvullend op de behandeling via de huisarts of bedrijfsarts.

Als de klachten werkgerelateerd zijn, deels of geheel, dan is het verstandig om met je werkgever af te stemmen over begeleiding door een coach. Overleg en afstemming vindt alleen plaats na jouw expliciete goedkeuring.

Behoefte aan begeleiding?

Leren omgaan met klachten van stress en burn-out kan een hele opgave zijn. Als coach kan ik je begeleiden in het leren herkennen van de stressbronnen en het versterken van je vaardigheden om met stress om te gaan. Dat doe ik in aanvulling op de zorg door je huisarts of bedrijfsarts. Wil je weten hoe ik je hierin kan begeleiden? Schrijf me een bericht en of bel me en ik vertel je er graag meer over.

Laatste update: 25 augustus 2021