Heb je er weleens bij stilgestaan, hoeveel energie er in jouw organisatie verloren gaat door chronische stress en conflicten? En welk potentieel daarin verborgen ligt? Dit energiepotentieel aanboren en vrijmaken…

Wauw, hoe zou dat zijn?! 

Feest der herkenning

Inspirerende plannen die ver voor de eindstreep worden ingedamd. Past niet binnen het beleid. Collega’s die na lang doormodderen eindelijk een pas op de plaats durven maken. Maanden uit de roulatie. Conflicten op de werkvloer, die af en toe oplaaien als een sluimerende veenbrand. HR loopt 24/7 het vuur uit de sloffen om brandjes te blussen en iedereen tevreden te houden.

Energieverlies, je bent niet de enige

Volgens United Sense kan 10% en tot zelfs 45% van het productieve vermogen van je organisatie verloren gaan als gevolg van mentaal verzuim. Het maakt niet uit of je organisatie klein of groot is. Deze percentages komen boven op de ontspantijd die mensen tussendoor nodig hebben om er weer lekker tegenaan te kunnen gaan. 

Volgens ArboUnie is er een toename van werkstress te zien in steeds meer sectoren en verschillende leeftijdsgroepen. Burn-out is beroepsziekte nummer 1 en een kwart van de werkenden ervaart regelmatig stressklachten, aldus een persbericht van 14 oktober 2019. 

De impact van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zijn hierin nog niet meegenomen. Feit is, dat anno 2022 vrijwel alle sectoren te maken hebben met personeelstekorten op de arbeidsmarkt. De kranten staan er vol van. Je kunt op je klompen aanvoelen dat dit gevolgen heeft voor het potentieel in jouw organisatie. 

Wat kun je zelf doen?

Stap in het drama

Dt klinkt misschien raar, maar stap eerst eens helemaal in het drama. Laat volledig tot je doordringen, wat dit energieverlies in je organisatie persoonlijk met je doet. Welke situaties kostten je in de afgelopen weken bakken met energie? Welke emoties roept dat in je op? En welke reactie roept dat teweeg? Je zult merken dat je al gauw op zoek gaat naar ‘schuldigen van dienst’, zoals een collega van me zo mooi weet te verwoorden. Er is verontwaardiging. Niet te geloven dat ze dat gedaan! Wat dachten ze wel? En je vraagt jezelf af, hoe je hier in vredesnaam in beland bent. Terwijl je dat doet, voel je voel al snel de energy drain op volle sterkte. Je raakt volledig verstrikt in het drama. En dat is heel herkenbaar. Het overkomt ons allemaal. Er is een manier om eruit te komen. 

Als je blijft oefenen, kom je steeds minder vaak vast te zitten.

Alan Seale

Neem de situatie in je op

Verschuif nu je aandacht naar de situatie. Wat is er werkelijk gebeurd of gebeurt er nog steeds? Als je alles benoemt wat spontaan in je opkomt, dan zul je het actie-reactiepatroon herkennen, dat al snel in dramasituaties ontstaat. Jan zei dit, en toen deed Piet dat met als gevolg dat Sandra de boel moest komen sussen. En dat is meestal precies waar de meeste aandacht naar toe gaat op dit niveau: schadebeheersing. Je probeert net als iedereen zoveel mogelijk de schade voor jezelf zoveel mogelijk beperkt te houden. De een doet dat door te redderen, de ander door nog eens even heel duidelijk te grenzen aan te geven. Weer een ander zoekt naarstig naar een oplossing, waar iedereen tevreden mee is of lijkt te zijn. De echte onderliggende kwesties worden niet aangepakt. Daar branden we onze vingers liever niet aan.  Vaak blijven we op deze twee niveaus steken. 

Never waste a good crisis

Winston Churchill

(H)erken je keuze

En toch kun je boven deze twee niveaus uitstijgen. In feite is elke moeilijke situatie een uitnodiging tot bewustzijnsverandering. Dat doe je door je aandacht te verplaatsen naar het niveau van de keuze. De eerste vragen op dit niveau zijn: “Wie ben ik in deze situatie? Wat is mijn rol in het veroorzaken van deze toestand? Wat is mijn rol in wat er nu gebeurt? Dit is vaak een lastige stap, omdat je jezelf een spiegel voorhoudt. Je ziet dingen die je eigenlijk al wel weet, maar die confronterend kunnen zijn. Het is echt de moeite waard om dit aan te gaan. Want, ook al zijn we niet direct in staat om de moeilijke situatie zelf te veranderen, er is altijd een keuze. En dat is wie je kiest te zijn in deze situatie. Je daarvoor openstellen is een enorme stap. Je opent er een deur mee die je waarschijnlijk nog niet kent: de deur naar transformatie en duurzame verandering. 

Wie kies ik te zijn in deze situatie?

Alan Seale

Ontdek de kans

Om het volle antwoord op deze vraag te kunnen ontmoeten, verschuif je eerst nog je aandacht naar het niveau van de kans. De vragen die je jezelf hier stelt zijn: Welke kans of gelegenheid dient zich in deze moeilijke situatie aan? Wat wil er gebeuren? Op dit niveau ligt je ware potentieel verborgen. Je beseft dat deze situatie je iets wil vertellen om je duidelijk te maken wat niet werkt in deze situatie en wat wil veranderen of heel worden. En meestal werkt het zo: hoe groter het drama, hoe groter de kans. 

Drama is een wake-up call

Alan Seale

Kies je rol

Kans en keuze versterken elkaar. Als je met je aandacht vanuit kans teruggaat naar het niveau van de keuze, dan zul je zien dat er een nieuw inzicht ontstaat over de rol die je in deze moeilijke situatie wilt in- of aannemen. Dat inzicht geeft je nu de mogelijkheid om vanuit een vernieuwd bewustzijn terug te gaan naar het niveau van de situatie: wat zou een eerste actiestap kunnen zijn? Dat hoeft maar een kleine actiestap te zijn. De kunst is nu om vervolgens vanuit vernieuwd bewustzijn stappen te blijven zetten. Je telkens te laten informeren over de kansen die zich aandienen en de rol die je daarin wilt aan- of innemen.

Kiezen wie je wilt worden

Alan Seale

Weet waar je staat

Je hebt nu kennisgemaakt met de vier niveaus van betrokkenheid, zoals Alan Seale (2011) ze benoemt in zijn boek “Wat wél werkt“. Werken en leven op het niveau van keuze en kans opent nieuwe mogelijkheden. Je opent de toegang naar veel meer informatie dan wanneer je alleen maar zo snel mogelijk alle brandjes probeert te blussen. Het vergt oefening en moed om te kiezen wie je wilt worden.

Dat begint er mee dat je je telkens afvraagt: Op welk niveau van betrokkenheid bevind ik me eigenlijk? En wat is hier de kans of gelegenheid? Welke uitnodiging gaat er uit van deze situatie? En wat doe ik ermee? Op deze manier leer je te luisteren naar kansen, en er je eigen antwoord op te geven, ongeacht wat anderen doen of ervan vinden. Nog mooier is om de mensen met wie je samenwerkt uit te nodigen om situaties ook vanuit hun eigen diepe bewustzijn te benaderen. Je boort zo niet alleen je eigen potentieel aan, maar ook van je collega’s. 

Geheid dat het effect heeft

op jezelf, je collega’s, in je team en organisatie

Ontdek het potentieel

Terug naar het energieverlies in je organisatie. Wat is nu het potentieel dat daarin verborgen ligt? Ga het ontdekken, is het enige antwoord, dat ik je daarop kan geven. Alle andere antwoorden, die jij of ik daarop geven zonder het zelf te gaan ervaren, zouden bedacht zijn vanuit onze denkkaders, die per definitie beperkt zijn. Ons denken grijpt namelijk altijd terug op wat gebeurd is. Ons denken kan zich niet voorstellen wat er voorbij bedachte kaders mogelijk is. Immers,

Voelen brengt mij op plaatsen, 

waar het denken geen vermoeden van heeft

Vertrouw op het rimpeleffect

Het potentieel is van energieverlies is er, dat weten we. We kunnen het bedenken en aanvoelen. De enige manier om dat te doen is de uitdaging aangaan. Gooi je steen in de vijver en kijk naar het rimpeleffect dat het teweeg brengt, in jezelf en in je omgeving. We zijn geneigd het te over het hoofd te zien, maar veranderingen op de werkvloer grijpen altijd terug op individuele veranderingen. Er is simpelweg “geen wij zonder ik” in de woorden van Ruth Cohn. Elke duurzame verandering wordt gevoed door de vonk van passie en vindt zijn bedding in de individuele mens. Alle andere veranderingen zijn hooguit oppervlakkig. Je zult vanaf nu sneller herkennen als nieuwe voorstellingen in het theater van het drama en de situatie. Je heb de eerste stap eigenlijk al gezet! 

Op ontdekking!?

Wil je graag weten, welk potentieel er verborgen gaat in jouw eigen situatie? Plan vrijblijvend een kennismakinggesprek in om de mogelijkheden te verkennen. Ik neem je graag mee op ontdekkingsreis.   

.

Publicatiedatum: 04 mei 2022

Laatst bijgewerkt op: 04 mei 2022

Image by zhang kaiyv on Unsplash